Rumunská kuchyně se příliš neliší od gastronomie jiných balkánských národů. Z hlediska současných měřítek se rumunská kuchyně jeví být zdravější než česká: obsahuje hodně zeleniny, masa, na přípravu moučných jídel se často používá mouka kukuřičná. Hranice Rumunska přesahuje velmi dobrá pověst rumunských vín a pálenek.

Rumunský kuchyně: Zdravá a chutná

Rumunská kuchyně je chutná, vyvážená, pestrá a zdravá. Vychází ze surovin, které se v Rumunsku pěstují, získávají chovem nebo rybolovem. Nese prvky typické i pro jiné balkánské kuchyně, ale má svá specifika.

Maso a ryby

Maso se v Rumunsku nejčastěji konzumuje vepřové nebo skopové. Často je upravováno na rožni nebo rychle opečeno. Tradičním pokrmem jsou válečky mletého masa – rožněné, grilované nebo opékané. Jsou pikantně kořeněné a prodávají se i v pouličních stáncích. Nazývají se mititei. Jiným typickým jídlem jsou sarmale, závitky ze zelí nebo vinných listů plněné mletým masem a dušené (podobné jídlo najdeme i v jiných zemích jihovýchodní Evropy). V Rumunsku se také připravují výtečné klobásy a uzené maso, které Rumuni kupují v celých kusech (kýtu).

Černé moře je zásobárnou ryb, které se v Rumunsku  hojně konzumují – nejčastější jsou makrely. V deltě Dunaje se loví sladkovodní ryby, hlavně kapři. Velice chutné jsou různé rybí produkty, které se prodávají v běžných obchodech. Potěší lahodnou chutí, čerstvostí a nízkou cenou.

Vyrobeno v Rumunsku

Pro rumunskou kuchyni je typická zelenina, a to nejen balkánské lilky, okurky, melouny,papriky či rajčata, ale také kapusta, pórek a zelí. Tradiční je také zeleninová směs naložená do slaného octového nálevu.

Vynikající jsou rumunské mléčné výrobky – jogurty, kyselá smetana, sýry kravské a ovčí, tvaroh. Dají se koupit i v běžných samoobsluhách patřícím známým řetězcům. Poznají se podle rumunské vlajky na obale.

Návštěvníky z Čech, zvyklé na tak zvané přesnídávkové polévky potěší, že i v Rumunsku se takové polévky vaří. Obsahují zeleninu, maso, uzeninu, brambory a úplně postačí jako menší jídlo. Nejznámější rumunská polévka se nazývá ciorba.

Pečivo domácí i „globalizované“

Typickou přílohou nebo i samostatným jídlem je polenta z kukuřičné mouky. Připravuje se různě a pojídá se buď hned jako kaše, nebo se zapéká a vystydlá řeže na menší kousky, které se jedí buď studené nebo se opékají či grilují.

Rumunské sladkosti se už hodně blíží orientu a našemu jazyku se mohou jevit hodně sladké. Typickým příkladem je chalva nebo tvarohové zákusky papanasi.

Rumunský trdelník a rumunské langoše

Ve stáncích rychlého občerstvení – hlavně na severozápedě Rumunska – se prodává trdelník. Je stejné „módní“ jako u nás, a právě tak jako my přísaháme na jeho autenčničtost („staročeský trdelník), Rumuni jsou přesvědčení, že se jedná a rumunské – sedmihradské – pečivo. chutný, vypadá a zhotovuje se naprosto stejně jako jako u nás. V Rumunsku také smaží langoše, jen mají spíš podlouhlý tvar. vynikající je plněný langoš. Slabším jedlíkům úplně postačí jeden langoš pro dva.

Kdo se neobejde bez typického „západního“ pečiva, může být klidný: jako všude na světě i v rumunských městech se běžně prodává „globalizované“ pečivo: croisanty, pizza, výrobky z listového těsta, muffiny. Právě tak – podobně jako u nás – ve větších městech fungují mezinárodní „hamburgerové“ a „kuřecí“ fastfoody, stánky s hot dogy, kebaby a podobně.

Tzuica pro „silné“, víno pro labužníky

Jen pro „silné nátury“ je rumunská národní pálenka tzuica. Pálí se z vinných hroznů nebo ovoce. Prodává se v 50procentní koncentraci, je velmi levná. Pozor, u stánků se prodává po 100 gramech. Menší kelímky obvykle také mají, protože deci 50procentní tzuiky je pro cizince opravdu moc.  Kdo na „tvrdý“ alkohol moc není, ocení rumunská vína. Jsou vynikající kvality, a za nízkou cenu. Pivo se Rumunsku také dělá, ale nijak neohromí, dají se označit jako průměrná „euro piva“. To už je lepší dát si vinný střik se sodovkou.

Slovník nejznámějších jídel a pití

  • Ardei umpluţi – plněné papriky s mletým masem, rýží, cibulí a různým kořením
  • Bragă – nápoj ze zkvašené kukuřice, podává se chlazený.
  • Ciorbă de burtă – dršťková polévka s česnekem.
  • Ciorbă de legume – zeleninová polévka.
  • Ciorbă de perişoare – ostrá polévka s masovými knedlíčky.
  • Clătită – velmi tenké palačinky plněné nejrůznějšími slanými i sladkými náplněmi.
  • Cozonac – kynuté sladké pečivo s rozinkami, kandovaným ovocem a ořechy.
  • Gasca – 21 % likér chutnající jako vodka.
  • Ghiveci – nakrájená zelenina s kousky vepřového masa zapečená v troubě.
  • Chalva – výživná zdravá pochoutka vyráběná ze sezamových semínek a dalších přísad.
  • Impletata – plátky lilku zapečené s mletým masem.
  • Káva – v Rumunsku se nejčastěji pije ve formě turecké kávy.
  • Mamaliga – kukuřičná kaše doplněná tvarohem, smetanou, ovčím sýrem či vejci. Je to rumunský národní pokrm, dříve dennodenní jídlo.
  • Mazgram – osvěžující sladký ledový nápoj ze silné černé kávy.
  • Mititei – masové karbanátky podobné čevapčiči.
  • Mujdei – pálivá omáčka připravená z rozdrcených, nebo pomletých stroužků česneku, které vytvoří jednolitou pastu a ta se smísí s kvalitním slunečnicovým olejem.
  • Musaca – hovězí maso je zapečené s lilky, rajčaty a cibulí.
  • Palincă – velmi silný alkoholický nápoj, destilovaný z různých druhů ovoce. Destilace probíhá dvakrát a podíl alkoholu dosahuje až 50-60 %.
  • Papanaşi – koblihy z těsta z tvarohu či sýra, vajíček či krupice a polité domácím džemem a lahodnou kysanou smetanou.
  • Pateuri – slané šátečky plněné sýrem či masem.
  • Pivo – nejznámější značky jsou Ursus, Silva, Ciuc.
  • Rahat – cukrovinka ze škrobového želé různých tvarů, obalená ve směsi ze škrobu a práškového cukru.
  • Rachiu – vinný destilát.
  • Salată de vinete – lilkový salát z grilovaného, oloupaného, na jemno nasekaného lilku, slunečnicového oleje, cibule.
  • Sarmale – rolky ze zelných listů plněné mletým masem dušené se zelím.
  • Ţuică – rumunská pálenka ze zkvašeného ovoce, národní nápoj.
  • Zacuscă – velmi oblíbená zeleninová pomazánka z pečeného lilku či fazolí, červené papriky a cibule.

Foto: Rumunský stánek s uzeninou na městských slavnostech. (jez)

Další články z rubriky

Štítky: , , , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.